• Škola v prírode

          • V čase od  29. mája – 02. júna, žiaci 2.A, 3.A a 4.A vymenili školské lavice za zážitkové učenie vo Vysokých Tatrách. Počas celého týždňa sme toho veľa zažili, videli. Vyšli sme nad Zámkovského chatu, až na miesto z ktorého sme mali krásny výhľad na Teryho chatu. Navštívili najkrajšie pleso Vysokých Tatier – Zelené pleso, niektoré deti sa poprechádzali po známom Štrbskom plese. MDD sme oslávili v detskom parku v Tatranskej Lomnici a popri tom všetkom sme stihli navštíviť aj Prírodovedné múzeum TANAP.  

          • Jazdecká polícia

          • V pondelok 19.6.2023 do našej školy zavítali príslušníci jazdeckej polície spolu so svojimi štvornohými pomocníkmi – koňmi.

            Oddelenie jazdnej polície vykonáva hliadkové služby a bezpečnostné opatrenia v rámci celej Slovenskej republiky. Pravidelne sa zúčastňujú na rôznych rizikových športových podujatiach, verejných zhromaždeniach, pátracích akciách či preventívne kontrolujú chatové a rekreačné oblasti, kde sa zameriavajú na zamedzenie páchania trestnej činnosti krádeží dreva a vlámaní do rekreačných chát. Môžeme ich taktiež vidieť aj na pravidelných hliadkach v centre hlavného mesta. Výhodou služobných koní je hlavne  ich schopnosť pracovať v teréne so sťaženým prístupom a ich prirodzený rešpekt.

            Príslušníci jazdnej polície spolupracujú s odborom komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru na príprave a realizácii celoslovenských preventívnych podujatí zameraných na prácu s deťmi a školopovinnou mládežou. 

            Žiakom predviedli ukážky policajnej práce, skoky cez horiace prekážky, prechod cez bariéru, prácu pri policajných výstreloch a siréne. Na konci akcie sa žiaci mohli so štvornohými kamarátmi odfotiť a pohladiť ich.

            Ďakujeme!

        • Svetový deň bez tabaku
          • Svetový deň bez tabaku

          • Deň 31. máj 2023 je vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) za Svetový deň bez tabaku. Tento deň je celosvetovo zameraný na zvýšenie povedomia o negatívnych dopadoch užívania tabaku. 
            Tabak je návyková látka, obsahuje drogu nikotín. Nikotín patrí medzi najsilnejšie drogy. Tabak obsahuje stovky chemikálií, z ktorých okolo 100 patrí medzi látky vyvolávajúce rakovinu. Fajčenie je 4. najčastejším rizikovým faktorom pri vývoji ochorení. 

            V rámci prevencie drogových a iných závislostí si žiaci druhého stupňa pozreli prezentáciu zameranú na túto tému, vytvárali pojmové mapy, plagáty a riešili osemsmerovky či tajničky. Diskusia bola v jednotlivých triedach horlivá a žiaci si uvedomili škodlivosť fajčenia ako aj užívania iných drog.

        • Školský výlet  - Spišský hrad, ZOO v Spišskej Novej Vsi
          • Školský výlet - Spišský hrad, ZOO v Spišskej Novej Vsi

          • Spišský hrad, ZOO v Spišskej Novej Vsi a prekrásne počasie nás ma školskom výlete sprevádzalo po celý deň. Dňa 30.5.2023 sme si vychutnali dobovú atmosféru zrúcanín Spišského hradu. Slniečko nás neskôr odprevadilo do ZOO. Okrem zvieratiek sme si užili aj jazierko s labuťami a kačičkami a dosýta sme sa stihli aj vyšantiť na jednom z exteriérových detských kútikov. Čarovný deň sme zavŕšili chutnou zmrzlinou. Posledné drobné sme minuli na suveníry. Dobrá nálada nás neopustila ani na spiatočnej ceste, z ktorej sme sa vrátili zdraví, šťastní a bohatí na zážitky...

          • Športuj ako hasič !

          • Občianske združenie HASAM srdečne pozýva všetky Lemešanske deti na súťaž „Športuj ako hasič“, ktorá sa bude konať 10.06.2023 v priestoroch našej základnej školy.

            Disciplíny sú jednoduché a zvládnu ich aj "nehasičské" deti. Podporte spolu s nami deti v aktívnom pohybe a my ich snahu oceníme. Každé dieťa zapojené do súťaže bude odmenené medailou.

            Súťažiť môžu dievčatá i chlapci vo veku 4-12 rokov v 3 členných tímoch.

            Súťažiť sa bude v 3 disciplínach: Zručnosť

                                                                 Rýchlosť

                                                                 Vedomosť

            Propozície súťaže https://lnk.sk/mghz

            Registrácia https://lnk.sk/sc17

             

            V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať:

            0915 950 931 / 0910 246 430

            obcianske.zdruzenie.hasam@gmail.com

            http://hasam.wz.sk/sportuj-ako-hasic/

          • Spoznávame pamiatky vo svojom okolí

          • Žiaci piateho a šiesteho ročníka sa vybrali ma Exkurziu do kaštieľa v Budimíre. V súčasnosti je tam expozícia historických hodín. Žiakov zaujala história rodu Abovcov a Ujházijovcov, ale aj rôzne príbehy o týchto dvoch šľachtických rodoch, videli nádherné zariadený dobový interiér, ktorý dotváral predstavu, ako tam niekedy šľachtici žili. Žiaci sa zoznámili aj s predmetmi z techniky a dejín umenia. Po skončení exkurzie si žiaci urobili piknik za kaštieľom. Žiakom sa celý deň páčil a sú obohatení o nové poznatky z dejín svojho okolia.

        • Medzinárodný deň rodiny
          • Medzinárodný deň rodiny

          • Už po pätnásty raz sme oslávili na Slovensku 15. máj ako Medzinárodný deň rodiny.

            Hlavným cieľom osláv Dňa rodiny je dostať rodinu do centra pozornosti spoločnosti, aby sa stala priateľskou k rodine. Na prahu demografickej krízy je prorodinné smerovanie krajiny nevyhnutné. 

            Zdravá rodina je založená manželstvom muža a ženy, ktorí s láskou prijímajú deti ako dar. Pre štát je tou najlepšou devízou pre ekonomický i hodnotový rozvoj.

             „Rodina je jedna z najdôležitejších vecí v živote človeka. Najprv tá, do ktorej si sa narodil a potom tá, ktorú si vytvoril.“

            Rodina, to je náš domov...domov, v ktorom sa chceme cítiť dobre a v bezpečí. Rodina je pre nás najdôležitejšou hodnotou, ktorá si zaslúži podporu i uznanie. A zároveň je  našou základnou spoločenskou hodnotou pre dobré aj ťažšie časy.

            Aj žiaci našej školy si tento deň pripomenuli vytvorením rodostromu svojej rodiny a rozhovormi o rodine. Veríme, že toto tvorenie a rozhovory boli pre nich zaujímavé a obohacujúce, no najmä si uvedomili dôležitosť rodiny ako takej.

        • Noc s Andersenom 2023
          • Noc s Andersenom 2023

          • Prvý ročník krásneho podujatia na podporu čitateľskej gramotnosti sa konal tento rok aj v našej knižnici! Kvôli nepriaznivému zdravotnému stavu sme pôvodný termín akcie preložili až na máj, čo nám ale neprekážalo. Celý večer sa niesol v znamení vzdelávacích prednášok napr. o Kriste Bendovej, Disney Studios, Ferdovi Mravcovi atď., ktoré boli kombinované s interaktívnymi aktivitami a tímovou súťažou. Mozgové bunky sme podporili spoločnou večerou – pizzou. Celé podujatie vyvrcholilo nočnou hrou vo vonkajších priestoroch školy. Úspešným vyriešením úloh si každý žiak odniesol vecné ceny, knihu, perá, ceruzky, drobnosti a sladkú odmenu. Veríme, že sa táto akcia páčila všetkým zúčastneným a už teraz sa tešíme na ďalší ročník. Za pomoc s organizáciou ďakujeme žiakom 8.A a 9.A.

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • 14. mája 2023 si naši žiaci – od tých najmenších škôlkarov až po tých najstarších školákov pripravili hodinové vystúpenie v priestoroch Kostola sv. Martina v Lemešanoch. Priestory kostola sa zaplnili množstvom mamiek, babiek, ale aj ockov, ktorí si prišli pozrieť program. Ten začal príhovorom, ktorý si pripravila Vanesa Jílková z 8.A a následne pokračoval milým vystúpením detí zo škôlky ako aj z ŠKD pod vedením pani družinárok. Milá pesnička, básnička či slovo potešili a dojali nejednu mamičku. Vrcholom programu bola krásna pesnička Muši vam mamičko, ktorou sme zároveň na pomyselné pódium priviedli Hanku Servickú, ktorá svojim krásnym hlasom vyplnila toto nedeľné popoludnie.

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Deti 1.stupňa našej základnej školy v Lemešanoch, týmto vyjadrujú úprimné ĎAKUJEME, za sponzorské dary pre účastníkov školy v prírode a to konkrétne rodinám: Dobrovičovej, Škripkovej, Čurgaliovej, Majerníkovej, Žecovej, Lechanovej, D. Sabolovej, Vetrákovej, Kobulnickej, Bérešovej, Orlovskej, Mikulovej. Uisťujeme Vás, že tieto Vaše dary budú naplno využité pre všetky súťaživé deti. Ešte raz srdečná vďaka!

        • Zápis do MŠ
          • Zápis do MŠ

          • Zápis na školský rok 2023/2024

             

            Riaditeľstvo základnej školy s materskou školou Lemešany

            oznamuje rodičom, že

            ZÁPIS DETÍ DO MŠ   

            na školský rok 2023/2024 sa uskutoční elektronickou formou 

            v čase od 1. mája 2023 do 31. mája 2023 .

             

             

            Prosíme Vás o vyplnenie elektronickej prihlášky

            (elektronická prihláška bude sprístupnená až 1.5.2023)

            na internetovej stránke.

             

            Zapisujú sa prednostne deti, ktoré dosiahnu 5 rokov veku do 31. augusta 2023 (vrátane) a deti, ktoré mali v minulom školskom roku odklad školskej dochádzky.

            Do MŠ sa môžu zapísať deti od 3 rokov.

             

            Na zápis si môžete zvoliť jednu z alternatív:

             

            Ak ste vyplnili elektronickú prihlášku a odoslali ju, je potrebné osobne priniesť tlačivo Príloha č. 1- Lekárske potvrdenie a Príloha č. 2- Vyhlásenie rodičov o správnosti údajov podpísanú oboma rodičmi.

            Priloha_c._1-_lekarske_potvrdenie_k_prihlaske.docx

            Priloha_c._2_-_povinna_priloha_k_prihlaske.docx

             

            Ak nemáte možnosť elektronicky komunikovať so školou ani vytlačiť si dokumenty zo stránky školy môžete sa dostaviť osobne do MŠ kedykoľvek v čase 11:00 - 12:00 hod. počas trvania zápisu v novej budove MŠ ( areál ZŠ Lemešany 154)

             

            V prípade akýchkoľvek informácii kontaktovať MŠ na telefónnom čísle

             0948 607 023

             

        • Projekt EkoAlarm na škole sa opäť hlási
          • Projekt EkoAlarm na škole sa opäť hlási

          •  

             

            Nakoľko sa naša škola už v minulosti zapojila do projektu Eko Alarm  , vďaka ktorému máme v triedach farebné koše na triedenie odpadu, sa dňa 3.2.2023 v rámci environmentálnej výchovy spolu s týmto projektom usporiadalo v poradí už druhé kolo online prednášky. Zamerané bolo na  tému odpad a jeho triedenie . V jednotlivých triedach si žiaci postupne za pomoci lektora spoločne upevnili už nadobudnuté vedomosti v oblasti spracovania a triedenia odpadu , ale zároveň zábavnou formou ,  prostredníctvom diskusie a množstva otázok získali potrebné informácie a nový rozhľad v tejto problematike. Dozvedeli sa množstvo vecí , ktoré doposiaľ nevedeli a ktoré im pomôžu lepšie realizovať správne triedenie odpadu a schopnosť samostatne myslieť a rozhodovať sa v súvislosti s ochranou životného prostredia.